10. De kern van aanbidding

Je kunt God alleen oprecht aanbidden als je jezelf volledig aan Hem over geeft. Niet uit angst of plicht, maar uit liefde; omdat Hij ons eerst heeft liefgehad. God wil dat wij ons hele leven aan Hem geven; 95% is onvoldoende. De volgende blokkades kunnen ons daarvan weerhouden: 

  1. Angst. Wij beseffen niet hoeveel God van ons houdt.
  2. Trots. Wij willen zelf ons leven in de hand houden.
  3. Verwarring. Wij hebben een verkeerd begrip van wat die overgave betekent. 

 

Kan ik God vertrouwen?

Hoe meer je beseft hoeveel God van jou houdt, des te makkelijker het wordt om je helemaal aan Hem over te geven. God is geen slavendrijver of een dictator. Hij probeert ons niet af te breken en kapot te maken; Hij is juist een bevrijder.

 

Onze beperkingen erkennen

Het leven in werkelijkheid een strijd met en tegen God. Wij willen zelf God zijn. Maar dat zullen we nooit worden. Als wij geconfronteerd worden met onze beperkingen, veroorzaakt dat jaloersheid, zelfmedelijden, boosheid en irritatie. Zeker als we zien dat God anderen iets geeft dat wij zouden willen hebben.  

 

Wat overgave inhoudt

Overgave wordt het meest tastbaar in gehoorzaamheid; ook als het niet logisch lijkt. Laat los en laat God Zijn werk doen. Ga niet langer op de barricades om jezelf te verdedigen of ten koste van anderen het onderste uit de kan te krijgen. Vertrouw op God. Hij wil onze unieke persoonlijkheid benutten. 

 

De zegen van overgave

Jezelf overgeven aan God is een constant gevecht met onze ‘ik’; soms moeten wij ons wel 50 keer per dag overgeven. Maar wij ontvangen daardoor vrede, vrijheid en Gods leiding in ons leven. De overwinning komt via overgave!

 

De beste manier om te leven

Leef jij voor de mening of verwachtingen van anderen, geld, macht, trots of ambitie? Zo kun je nooit Gods doel met jouw leven vervullen omdat je constant op je eigen doelen en plannen gefocust bent. 

Overgave aan God is niet alleen de beste manier om te leven; het is de enige manier. Geef alles aan God: je spijt, problemen, ambitie, angsten, zwakheden, gewoontes en pijn.

 

Belangrijke vraag:

Welk gebied van mijn leven houd ik voor God achter?

 

Bijbeltekst:

Stel geen enkel deel van uw lichaam ter beschikking van de zonde, als iets waarmee slechte dingen worden gedaan. Nee, maak van uzelf een werktuig voor God. 

Romeinen 6:13a