20. Gemeenschap herstellen

 

Liefde en leren lief te hebben maken een belangrijk deel uit van ons leven. Daarom wil God dat wij relaties koesteren en moeite doen om die te onderhouden. Het herstellen van relaties is een belangrijke getuigenis naar ongelovigen.

Vrede stichten is niet ieder conflict vermijden, doen alsof een probleem niet bestaat of jezelf als voetveeg laten gebruiken. Soms moeten we conflicten voorkomen of oplossen, maar soms moeten we juist zaken ter discussie stellen. Daarom hebben we een constant gebed om Gods Geest en leiding nodig. 

 1. Praat met God voordat je met de persoon in kwestie praat. 
  Door éérst met God over een conflict te bidden, zal je ontdekken dat God jouw hart veranderd of die van de ander; zonder jouw hulp.

 2. Neem altijd het initiatief.
  Dader of slachtoffer; God verwacht dat jij de eerste stap naar verzoening neemt. Regel zo snel mogelijk een persoonlijke afspraak. Uitstel bewerkstelligt alleen maar verdieping van de pijn of weerstand.

 3. Leef je in in de gevoelens van de ander.
  Gebruik je oren meer dan je mond. Luister naar de gevoelens van de ander, zonder de ander gelijk te overtuigen dat ze iets verkeer zien, voelen of begrijpen. Emoties zijn immers vaak niet rationeel of waar.

 4. Geef jouw aandeel in het conflict toe.
  Begin dan met toegeven van jouw aandeel of zonden. Omdat we allemaal onze eigen blinde vlekken hebben, kan het nuttig zijn om eerst aan iemand anders te vragen om jou te helpen om jouw eigen gedrag te helpen evalueren. 
   
 5. Richt je op het probleem, niet de persoon.
  Je kunt een probleem niet oplossen als je iemand perse de schuld te geven. Hoe je iets zegt is net zo belangrijk als wat je zegt. Aanval leidt alleen maar tot verdediging.

 6. Stel je coöperatief op.
  Vrede heeft altijd een prijs. Soms kost het je trots. Maar probeer tot een compromis te komen om gemeenschap te herstellen.

 7. Leg de nadruk op verzoening, niet op de oplossing.
  Niemand is het op alle fronten eens. Door je op verzoening te richten, wordt de oplossing vaak minder belangrijk of relevant.
     

Belangrijke vraag:

Met wie dien ik vandaag nog een verbroken relatie te herstellen?

 

Bijbeltekst:

Wie anderen moet aansporen en bemoedigen, krijgt daar de woorden voor. Wie iets moet uitdelen, krijgt de gave om eenvoudig te blijven. Wie leiding moet geven, krijgt daar de wijsheid voor. Wie zich ontfermt over mensen die het moeilijk hebben, doet dit met opgewektheid.

Romeinen 12:18