3. Wat drijft jou?

 

Er zijn tal van zaken die jou kunnen drijven en jouw leven richting geeft. Zoals:

 1. Schuldgevoel.
  Je hele leven vluchten voor dingen uit jouw verleden; gemanipuleerd worden door herinneringen. Je verleden jouw toekomst laten bepalen. Natuurlijk ben je het product van je  verleden, maar daarom hoef je daar nog geen gevangene van te zijn. God is gespecialiseerd in mensen een nieuwe start te laten maken; dat kan wil en kan Hij ook in jouw leven!
 2. Wrok of boosheid.
  Negatieve emoties die maar in jouw hoofd blijven malen en jouzelf én jouw relatie met anderen vernietigen. Het verleden kan niet worden veranderd. Leer daarvan en laat het los; ga door met leven!
 3. Angst.
  Heb je traumatische ervaring, onrealistische verwachtingen of genetische aanleg voor angst. Wat de oorzaak ook is, angst is een slechte raadgever ; daardoor loop je kansen mis. Stap uit die zelf gecreëerde gevangenis en word waar God jou voor geschapen heeft. 
 4. Materialisme.
  Meer bezit maakt niet gelukkiger, belangrijker of zekerder. Het went snel, waardoor je nog meer, nieuwere, grotere en snellere versies wilt. Bezit bepaalt jouw waarde niet; de meest waardevolle zaken in het leven zijn géén dingen!
 5. Behoefte aan goedkeuring of erkenning.
  Laat je niet leven door vermeende verwachtingen van anderen. Je kunt het niet iedereen naar z'n zin maken. Ondertussen zorgt deze zinloze energievreter er voor dat jij jouw doel misloopt!

 

 Een doelgericht leven heeft enorme voordelen:

 1. Jouw leven krijgt betekenis; waardoor je meer aan kunt.
 2. Het vereenvoudigt je leven. Het vormt de basis om al je  beslissingen, tijdsbesteding, geld en energie op te richten. Wordt niet langer geleefd door de waan van de dag. Richt je op wat écht belangrijk is. 
 3. Het vergroot jouw effectiviteit doordat je minder afgeleid wordt door kleine dingen. Verwar activiteit niet met productiviteit.
 4. Het hebben van een doel leidt tot passie, en geeft energie.
 5. Maak je niet te druk om hoe je herinnerd zal worden. Iedere prestatie, record, faam vervaagt vroeg of laat. Uiteindelijk telt alleen wat God van jouw leven zegt.

  

Belangrijke vragen:

Wat zouden mijn familieleden en vrienden antwoorden als ik hun vroeg wat de drijvende kracht van mijn leven is? Waardoor zou ik wíllen dat mijn leven gedreven wordt. 

 

Bijbeltekst:

Degenen die op Hem blijven vertrouwen, die vaak hun gedachten aan de Heere wijden, zal Hij in volkomen vrede laten leven! 

Jesaja 26:3