24. Veranderen door de waarheid

  

Geestelijke groei is een proces waarin leugens door waarheden vervangt. Die waarheid veranderd ons. De Heilige Geest gebruikt Gods Woord om ons meer op Jezus te lijken.

Een Bijbel in de kast is waardeloos. Het innemen van Gods Woord dient jouw eerste prioriteit te zijn. Gods Woord bewerkstelligd leven, geloof, verandering, genezing, hoop, karakter, kracht, reinigt onze gedachten en plaatst alle dingen in het juiste perspectief.

1. Het gezag van Gods Woord
De Bijbel moet de gezaghebbende norm worden voor ons leven; het kompas waar we op vertrouwen, het advies dat we inwinnen en de bron waarop we onze beslissingen baseren. Veel problemen ontstaan doordat we niet de Bijbel maar cultuur, traditie, ons verstand of onze emoties leidend laten zijn. Vraag daarom eerst wat de Bijbel over een bepaald iets zegt.

2. De waarheid van Gods Woord
Het volstaat niet om de Bijbel alleen te geloven; je het tot je nemen zo dat de Heilige Geest je kan veranderen door die waarheid.
De meeste gelovigen spenderen meer tijd aan het lezen van de krant dan de Bijbel. We kunnen niet eerst 3 uur televisie kijken om vervolgens 3 minuten in de Bijbel te lezen en dan te verwachten dat wij geestelijk zullen groeien. We moeten de tijd nemen om de woorden van de Bijbel in ons op te nemen, onszelf daar vragen over te stellen, je gedachten op te schrijven en erover te mediteren; zo blijf je verbonden met Gods stem.

3. Pas de Bijbelse principes toe.
Zonder toepassing is al jouw gestudeer van de Bijbel waardeloos. Het persoonlijk toepassen daarvan kan moeilijk of zelfs pijnlijk zijn, maar het zal je bevrijden. De Bijbel is niet bedoeld om meer kennis op te doen, maar om onze levens te veranderen. Gods Woord legt onze motieven, fouten en zonden bloot en God verwacht dat je jezelf vervolgens overeenkomstig veranderd. Iedere veranderen zal betrekking hebben op jouw relatie met God, anderen of jezelf.

Breng Gods Woord in de praktijk door op te schrijven welke stappen je naar aanleiding van het overdenken van Gods Woord moet zetten. Maak die stappen persoonlijk, praktisch en uitvoerbaar.
    

Belangrijke vraag?

Is er iets wat God mij in Zijn Woord al heeft opgedragen, maar wat ik nog niet ben gaan doen?

 

Bijbeltekst:

Jezus zei tegen de Joden die in Hem geloofden: ‘Als u zich houdt aan wat Ik zeg, bent u werkelijk mijn leerlingen. Dan zult u de waarheid kennen en door de waarheid bevrijd worden.’ 

Johannes 8:31-32