32. Gebruik jouw gaven

  

God verwacht daarom dat jij optimaal gebruik maakt van jouw gaven en talenten. Maak je niet druk om wat je niet hebt en begeer dat ook niet; richt je op de talenten die God je wél gegeven heeft.

 

  • Onderzoek jouw gaven en talenten. Waar ben je wel of juist niet goed in? Experimenteer desnoods; ligt iets je niet, dan is dat geen mislukking maar een ervaring.
  • Onderzoek jouw persoonlijkheid. Wat vind je écht leuk? Wanneer vergeet je de tijd? Geniet je van afwisseling of routine? Werk je liever alleen of in een team?
  • Onderzoek jouw ervaring en de lessen die je daaruit geleerd hebt. Hoe hebben die jou gevormd?

 

Accepteer en geniet van jezelf zoals je bent
Het klei zegt niet tegen de pottenbakker “Waarom heb jij mij zo gemaakt?” Probeer niet om op iemand anders te lijken, maar leer om te genieten van hoe God jou gemaakt heeft. Accepteert jouw eigen beperkingen. Niemand is in alles even goed.  Als je probeert meer te zijn dan je bent, leidt dat alleen maar tot stress en teleurstelling.

De duivel zal niet nalaten om jou je levensvreugde te ontnemen door je te verzoeken om:

  • jezelf continu met anderen te vergelijken;
  • te proberen te voldoen aan de (vermeende) verwachtingen van anderen.

 

De Bijbel waarschuwt ons om onszelf nooit met anderen te vergelijken omdat je altijd wel iemand zal vinden die:

  • het beter lijkt te doen, waardoor je ontmoedigd wordt;
  • het minder lijkt te doen, waardoor je hoogmoedig wordt.

 

Je zult ervaren dat mensen jouw vorm van bediening niet begrijpen, die zullen bekritiseren en zullen proberen om je jezelf aan te laten passen naar hun ideeën of gebruiken. Eén van de redenen waarom Paulus zo effectief was in zijn bediending, was dat hij weigerde om afgeleid te worden door kritiek of door zijn bediening te vergelijken met die van anderen of daarover in zinloze discussie te gaan.

Wat je ook doet en hoe je ook dient, ontwikkel die gaven en talenten om nog dienstbaarder te kunnen zijn. Accepteer geen half werk van jezelf; span je in om in jouw bediening te groeien.

 

Belangrijke vraag:

Hoe kan ik optimaal gebruik maken van wat God mij gegeven heeft?

 

Bijbeltekst:

Doe je best, wees een goede werker voor God die zich niet hoeft te schamen. Geef Gods boodschap onvervalst door.

2 Timotheüs 2:15