27. Verleiding overwinnen

 

Je kunt soms het gevoel hebben dat een bepaalde verzoeking te groot is voor jou om aan te kunnen. Maar God heeft beloofd dat Hij ons nooit meer te dragen zal geven dan dat wij kunnen dragen.

Focus op iets anders.

Het gevecht met verzoeking wordt in jouw hoofd gestreden. Daarom moet je selectief zijn in welke informatie je tot je neemt. Pas als iets jouw aandacht heeft, kan het je verleiden. De snelste weg naar de overwinning is om de verzoeking te negeren en je aandacht op iets anders te richten; dat is veel effectiever dan er tegen strijden. Zodra je jouw aandacht op iets anders richt, verliest de verzoeking z’n kracht. Dit vraagt een levenslange strijd en oefening, maar met de hulp van de Heilige Geest kun je jouw manier van denken herprogrammeren.

Weersta de duivel.

Nadat wij ons voor God verootmoedigd hebben, moeten we de duivel trotseren. De Bijbel noemt het leven van een christen een geestelijke strijd; wij zijn soldaten in vijandelijk gebied.

Hoe kun je de duivel weerstaan?

  1. Paulus zegt “U zult niet zonder de helm van de redding kunnen of zonder het zwaard van de Geest, het woord van God”. Je kunt geen ‘nee’ zeggen tegen de duivel zonder eerst ‘ja’ te hebben gezegd tegen Christus. Daarmee verbreek je de macht van de duivel.
  2. Gebruik het Woord van God als jouw wapen. Jezus deed dit ook toen Hij in de woestijn verzocht werd.
  3. Ga nooit in discussie met de duivel; hij heeft daar immers al duizenden jaren ervaring in. Je kunt hem niet overbluffen maar alleen bestrijden met waar hij écht bang voor is: Gods Woord.


Wees bewust van jouw kwetsbaarheid.
Wordt nooit te zelfverzekerd of hoogmoedig; dat zijn dé ingrediënten voor rampen. Wees eerlijk over je tekortkomingen; die zijn echt niet uniek. Denk nooit dat je het gevaar van verzoeking bent overgroeit; in de verkeerde omstandigheden, zijn we allemaal in staat om de zondigen. Plaats jezelf niet bewust in uitdagende omstandigheden maar vermijd ze juist; het is makkelijk om ze te ontwijken dan om er zonder schade uit te komen.  

 

Belangrijke vraag:

Aan wie zou ik kunnen vragen mijn geestelijke partner te worden en mij te helpen een hardnekkige verleiding te overwinnen door voor me te bidden?

 

Bijbeltekst:

De beproevingen die u hebt ondergaan, zijn niet ongewoon. God is trouw, Hij zal ervoor zorgen dat de beproevingen u niet te veel worden. Hij zal ook een uitweg uit de beproevingen geven, zodat u ertegen opgewassen bent.

1 Korintiërs 10:13